Mad, Gourmet & Bager Blog Blog Hvorfor Fairtrade vanilje giver mening?

Hvorfor Fairtrade vanilje giver mening?

De færreste danskere, der køber en vaniljestang i et supermarked, overvejer nok hvor vaniljestangen kommer fra og hvem der har produceret dem. Til gengæld har mange danske nok oplevet frustrationen over at skulle betale 60 kr. for en stang vanilje, da priserne eksploderede i 2017

Hvorfor steg prisen på vanilje?

Tilbage i 2017 eksploderede prisen på vanilje lige pludseligt, faktisk var det en periode oppe at koste mere en sølv, og selv is produceter som Hansen is, var nødsaget til at droppe at bruge ægte vanilje i deres is.

Årsagen til den store prisstigning var dog ikke grådighed hos vaniljefarmere, men at en cyklon havde ødelagt en stor del af de orkideer vaniljen vokser på, og udbuddet var derfor meget lille i en årrække, indtil nye vanilje orkideer kunne vokse frem.

Vaniljestænger bruges også bla. i parfume og andre produkter, og derfor var der en større efterspørgsel efter vanilje end markedet kunne levere, hvorfor priserne steg med flere hundrede procent. Faktisk steg priserne så meget, at der opstod meget store problemer med røverier på vaniljefarme, og flere fattige farmere var nødsaget til at sove ude på deres marker i månederne op til at høsten var klar, og desværre blev flere farmere i denne forbindelse også dræbt.

 

Hvor komme vaniljen fra?

Vaniljen vokser på en orkide. Der findes over 25.000 forskellige orkide arter i verden, men kun vanilje orkideen (PLANIFOLIA ‘VANILLEAE/VANILLOIDEAE’) har en frugt med en kommerciel værdi.

Vanilje kom oprindeligt fra Mexico, hvor den blev brugt i varm kakao.  Men i år 1.600-1.800 begyndte forskellige opdagelsesrejsende at tage planten med hjem. De kunne dog ikke få den til at bære frugt, da bestøvningen kræver en helt særlig bi, som kun fandtes i Mexico.
i 1841 på øen Reunion(der tidligere hed ’Bourbon’) lige ud for Madagaskars kyst, var det til sidste en 12 årig forældreløs slavedreng, Edmond Albius der fandt en løsning på problemet. Han opdagede at man når orkideen blomstrede manuelt kunne bestøve den. Denne 12 årige slavedreng er årsagen til at 70-80% af alt vanilje kommer fra Madagaskar, og at ’Borubon vanilje’ er betegnelsen for vanlje fra Madagaskar.

I dag skal hver enkelt blomst fortsat bestøves manuelt, hvilket er en af grundende til at man ikke bare producerer vanilje i Europa eller andre vestlige lande.

Efter bestøvningen vokser der nogle lange grønne bønner frem, som plukkes når de er modnet. Herefter skal de eftermodnes i 3-4 måneder, hvor de dagligt, tre gange om dage skal bæres ud i solen, og hver enkelt vaniljestang skal konkrolleres og blidt masseres.

Til sidst sorteres vaniljestængerne alt efter deres størrelse og farve, om man måler bla. vannelin indholdet heri.

Hvor meget tjener en vaniljefarmer på en stang vanilje?

Selvom mange danskere er chokeret over de høje priser på vanilje, så ender kun ca. 50 ører – 1 kr. hos vaniljebonden. En gennemsnits vaniljebonde tjener ca. 3.000 kr. om året til sin familie, hvilket kun lige er nok til at betale for tag over hovedet og mad på bordet. Ofte er der derfor ikke penge til skolegang eller til at investere i produktionen, og kommer der et år en dårlig høst, kan det betyde at der ikke længere er råd til basale fornødenheder.

Hos Vaniljen.dk sælger vi kun Økologisk og FairTrade vanilje, det gør vi for at sikre at farmerne får en mere fair betaling for deres vanilje. Den pris vi betaler for vaniljen, betyder i praksis at de farmere der leverer til os får ca. dobbelt så meget for deres vanilje, hvilket betyder at de får en fair betaling de kan leve af, men hvor der også er penge til at sende børnene i skole. Samtidigt samarbejder vi også med lokale NGO’er der opbygger skoler og på andre måder hjælper lokalbefolkningen med at stå på egne ben.

 

 

 

Related Post